Una dintre consecințele medicale ale conflictului din Ucraina a fost faptul că unii oameni, de teama unui atac nuclear, au început să ceară în farmacii pastile cu iod (în ideea că iodul să se fixeze în tiroidă astfel încât să blocheze fixarea iodului radioactiv).
Singura variantă care se găsește la ora actuală în România, Jodid (100 de micrograme de iod), conține însă de 1000 de ori mai puțin iod decât cantitatea necesară în cazul unui accident nuclear (care este de 100 de miligrame - 1 miligram = 1000 de micrograme) .
NU trebuie să luam iod după ureche! Îi vom priva de tratament pe oameni cu probleme cu tiroida, care chiar au nevoie de el. Mai mult, riscăm să ne dereglăm tiroida. Dacă luam iod aiurea, există risc de hipotiroidism.
Și medicii endocrinologi au tras un semnal de alarmă cu privire la acest fenomen care ia amploare în România. Foarte mulţi români cumpără din farmacie iodură de potasiu pentru a lua preventiv în cazul unui accident sau bombardament nuclear.
În cazul în care se va întâmpla un accident nuclear, atunci evident că va fi indicat să se ia iod, dar există o soluţie naţională pentru asta, nu trebuie să ne-o procurăm noi acasă şi să rămânem cu medicamente de care nu avem nevoie. Este absolut interzis să luăm preventiv orice formă de iod în dozele imense, care blochează tiroida.
Riscul de cancer tiroidian este foarte mic la persoanele peste 40 ani, în timp ce incidenţa afectării tiroidiene este mai mare. Ca urmare, riscul de complicaţii tiroidiene induse de iod este mai mare. Beneficiul potenţial al profilaxiei cu iod este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică. Riscul de cancer tiroidian este mai mare la făt, nou-născut şi sugar decât la adult. Ca urmare, populaţia ţintă pentru administrarea iodului este reprezentată mai ales de persoanele cu vârsta sub 40 ani.
Iodura de potasiu NU protejează de radiații, doar de captarea iodului radioactiv de către tiroidă. Deci restul produșilor nu sunt influențați, de ex Strontiu radioactiv care se acumulează și poate da cancer osos.
Iodura de potasiu protejează doar tiroida, nu protejează de radiații alte părți ale corpului, nu poate "repara" tiroida dacă se administrează după ingerare de iod radiactiv.
Comprimatele de iod pot fi administrate numai după un anunţ explicit al autorităţilor competente. În nici un caz nu se face cura preventivă cu iodură de potasiu sau se iau 30 de zile "să fie acolo". O doză de 130 mg cuprinde de 1.000 de ori doza zilnică de iod necesară.
Se recomandă utilizarea comprimatelor (Antibiotice Iași produce comprimate cu 65 mg iodura de potasiu) cât mai repede posibil și preferabil în termen de 2 ore de la debutul preconizat al expunerii, este utilă o administrare până la 8 ore de la expunere. Dacă incidentul nuclear are loc la o distanță considerabilă de locul unde ne aflăm trebuie preconizat timpul în care eventualul nor radioactiv ar ajunge la noi. Dacă este la 500 de km, luăm iodura azi și norul ajunge peste 2-3 zile nu am făcut nimic.
Mod de administrare: DOZA UNICA, se dizolvă obligatoriu în apă la nou născuți, se ia cu apă la restul populației, cpr sau substanță ca atare (este o sare exact ca sarea de bucătărie).
În cazul în care eliberarea de iod radioactiv continuă (> 24 de ore), cu expunere repetată, cu aport de alimente sau apă potabilă contaminate și dacă evacuarea nu este posibilă, poate fi necesară o administrare repetată doar dacă autoritățile recomandă prin mass media.
Dacă se iau doze mult mai mari de iodură de potasiu NU înseamnă că suntem mai bine protejați.
Nou-născuții, femeile însărcinate, cele care alăptează și adulții vârstnici (> 60 de ani) nu trebuie să primească mai mult de o doză.
by Farm. Antonia Radu
Asist. Univ. Dr. Facultatea de Farmacie Craiova
Anunț oficial
Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic. Poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide!
În caz de urgență determinată de un posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.
Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.
În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ.
Sursa: Ministerul Sănătăţii - România